Oficjalny portal Gminy Wierzchosławice!

PRZEPIS NA WEEKEND: Torcik truskawkowy straciatella

13 czerwca 2020

Kto nie ma pomysłu na coś słodkiego – spieszymy z pomocą! W kolejnej publikacji z cyklu ,,Przepis na weekend” polecamy dietetyczne ciasto, które spełni oczekiwania nawet największego łasucha. Idealne na upały!

Składniki:

2 opakowania ciastek owsianych kakaowych,

400 ml śmietany kremówki,

400 ml jogurtu naturalnego,

pół kostki masła,

2 łyżki żelatyny,

tabliczka gorzkiej czekolady,

truskawki,

Sposób przygotowania:

Ciasteczka kruszymy w blenderze, mieszamy z rozpuszczonym masłem. Wykładamy na spód foremki. Im zdrowsze ciastka, tym zdrowszy produkt finalny! Żelatynę zalewamy zimną wodą, odstawiamy do namoczenia. Czekoladę kroimy na drobno, a truskawki płuczemy i obieramy z szypułek.

Następnie ubijamy śmietanę. W kolejny kroku żelatynę delikatnie podgrzewamy, tak aby się rozpuściła, ale nie zagotowała, gdyż wówczas straci właściwości żelujące. W dalszej kolejności do rozpuszczonej żelatyny dokładamy 2 łyżki zimnego jogurtu i mieszamy.

Potem resztę jogurtu i żelatynę mieszamy delikatnie z ubitą śmietaną. Dorzucamy pokrojoną czekoladę i delikatnie mieszamy.

Masę wykładamy na ciasteczkowy spód. Układamy truskawki – w całości lub pokrojone. Dekorujemy miętą. Chłodzimy w lodówce około godziny.

Jeżeli ktoś nie liczy kalorii to masę może dosłodzić cukrem pudrem – pół szklanki powinno wystarczyć. Może też jogurt naturalny zamienić na serek mascarpone. Natomiast jeśli podejrzewamy, że ciasto nie zniknie w ciągu jednego dnia to można truskawki zabezpieczyć glazurą z żelatyny, cukru i wrzątku.

 

SMACZNEGO!

 

Ostatnia modyfikacja: 13 czerwca 2020

Komentowanie jest wyłączone.

Powiększanie czcionki
Kontrast