Oficjalny portal Gminy Wierzchosławice!

PRZEPIS NA WEEKEND: Rogaliki krucho – drożdżowe

22 maja 2020

Pozostajemy w kręgu słodkości. Na ten weekend członkini Stowarzyszenia CASTOR z Bobrownik Małych Katarzyna Stawarz zachęca do zmierzenia się z rogalikami krucho – drożdżowymi.                                     

 

Składniki:

1 kg mąki,

50 dag margaryny,

10 dag drożdży,

1 proszek do pieczenia,

4 jajka,

½ szklanki letniego mleka,

5 łyżek kwaśnej śmietany,

5 łyżek cukru kryształu,

1 łyżeczka soli

Ciasto:

1.Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia.

2. Margarynę wymieszać z mąką, dodać drożdże, pozostałe składniki i krótko wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość) – po tym czasie rozwałkować.

3. Wykrawać trójkąty i nadziewać według upodobań (twardą marmoladą, powidłami albo kremem nutella- najlepszy oryginalny) i zawijać w rogaliki. Pyszne jest także nadzienie orzechowe. Rogaliki układać na blaszce do pieczenia. Piec w temp. 150-160 stopni, ok. 20 -30 minut.

P.S. Z podanych składników powinno nam wyjść 64 rogaliki.  Jeśli nie chcemy dużej ilości rogalików, można zrobić z połowy porcji.

Ignacy Loyola powiedział: ”mieć panowanie nad sobą tak w sposobie jedzenia, jak i ilości pokarmów”. W tym jednak przypadku rogaliki przez to, że są tak pyszne znikają z talerza w mgnieniu oka.

UDANYCH WYPIEKÓW I SMACZNEGO!                                                                   

 

Jeśli masz ciekawy oraz regionalny przepis i chcesz się nim podzielić prześlij go nam wraz ze zdjęciami potrawy na adres: ug@wierzchoslawice.pl w tytule wiadomości wpisując hasło ,,PRZEPIS”.

Ostatnia modyfikacja: 22 maja 2020

Komentowanie jest wyłączone.

Powiększanie czcionki
Kontrast