Oficjalny portal Gminy Wierzchosławice!

PRZEPIS NA WEEKEND: Ciasto drożdżowe z rabarbarem

15 maja 2020

Dziś mamy nie lada starcie. W ramach naszego cyklu ,,Przepis na weekend” prezentujemy wyjątkowo dwa przepisy na pyszny wypiek z rabarbarem. Swoimi tajnikami podzieliły się z  nami panie z KGW w Łętowicach i Bobrownikach Małych.  

 

 

(KGW Łętowice – Ciasto drożdżowe z rabarbarem, Joanna Twardowska) Kto z Was pamięta beztroskie czasy dzieciństwa, kiedy podjadało się z babci ogródka rabarbar? Maczało się go w cukrze, by poczuć ten orzeźwiający słodko-kwaśny smak.

A pamiętacie ciasto drożdżowe? Puszyste, z kruszonką. Do tego szklanka ciepłego mleka… 

Dziś połączenie tych dwóch pyszności! Ciasto drożdżowe z tradycyjnego przepisu wraz z sezonowym rabarbarem prosto z ogródka.

 

Składniki:

 

0,5 kg mąki

15 dag masła

4 żółtka

2 łyżki śmietany
szczypta soli

3 łyżki cukru

5 dag drożdży

½ szklanki mleka

rabarbar

 

Kruszonka:

 

15 dag mąki

10 dag cukru

10 dag masła

Wszystkie składniki na kruszonkę podgrzać i zagnieść ciasto, a następnie wystudzić i skruszyć.

 

Przygotowanie ciasta: 

Żółtka utrzeć z masłem, dodać śmietanę.

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem, dodać mąkę. Wszystko wymieszać, dodać szczyptę soli i wyrobić ciasto.

Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godz.

W tym czasie umyć rabarbar i pokroić na kawałki ok. 1-2cm. Zasypać cukrem według uznania.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę, posypać rabarbarem i kruszonką.

 

Piec ok. 40 min. W temperaturze 180 st. C.

 

 

UWAGA!  Składniki podane na formę  35x24cm.

 

SMACZNEGO!

 

Z kolei Maria Lech z KGW Bobrowianki z Bobrownik Małych zachęca w ten weekend, aby spróbować własnych sił w kuchni i zmierzyć się z przygotowaniem placka z rabarbarem.

 

Składniki:

3 szklanki mąki

1 szklanka cukru

4 żółtka (4-6 białek)

1 łyżka smalcu

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

8-10 lasek rabarbaru (wg. uznania)

kwaśna śmietana i zabielacze

Przygotowanie:

Mąkę, margarynę, cukier, żółtka, smalec i proszek do pieczenia wyrabiamy razem. Dodajemy łyżkę lub dwie kwaśnej śmietany, tak aby ciasto dobrze się wałkowało. Wkładamy ciasto na blaszkę i oklejamy troszeczkę boki, żeby sok z rabarbaru nie wypływał.

Rabarbar kroimy na 1 cm kawałki, posypujemy je cukrem ok. 1/2 szklanki i zostawiamy na chwilę.  

Białka ubijamy dodając 6 czubatych łyżek cukru. Rabarbar wkładamy na ciasto, przykładamy na wierzch bezę z białek i pieczemy w piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni. 

 

Smacznego!

 

Jeśli masz ciekawy oraz regionalny przepis i chcesz się nim podzielić prześlij go nam wraz ze zdjęciami potrawy na adres: ug@wierzchoslawice.pl w tytule wiadomości wpisując hasło ,,PRZEPIS”.

Ostatnia modyfikacja: 15 maja 2020

Komentowanie jest wyłączone.

Powiększanie czcionki
Kontrast